Byggnader är det i en stad, eller land, som kan tala om landets historia. Om de får finnas kvar förstås. I krig är det många byggnader som förstörs. Senaste kriget har ju förstört ovärderliga byggnader som inte går att reparera i det nästan mytomspunna Palmyra. Där har före detta Islamiska staten förstört kulturskatter som inte går att ersätta. I Sverige har vi inte haft någor krig på 500 år, vilket har gjort att våra byggnader har får stått kvar. Självklart är människoliv också oersättliga. Människorna betyder mycket för privatpersonerna, men byggnaderna betyder mer för hela samhället och dess historia i stort.
Vilka kända byggnader finns i Stockholm?
1. Globen
Kanske Globen är den mest karaktäristiska byggnaden i Stockholm? Den runda formen har blivit signifikativ för landskapet i Stockholm. Stockholmarna själva kallar den för "golfbollen" för den vita färgens skull, kanske. Arkitekterna bakom byggnaden heter Berg Arkitektkontor AB. Globen är världens största sfäriska byggnad och invigdes för över 25 år sedan.
2. Stadshuset
Stockholms stadshus med sitt karaktäristiska torn har blivit världskänt tack vare att Nobelfestligheterna håller till just i stadshusets Blå sal där svenska kungen, drottningen, kronprinsessan och andra svenska kungligheter bjuder på Nobelmiddag. Stadshuset stod färdigt 13 juni 1923.
3. Kaknästornet
Kaknästornet är Stockholms högsta byggnad som mäter hela 170 meter i luften. De arkitekter som ritade Kaknästornet hette Hans Borgström och Bengt Lindroos. Där finns länets högst belägna café och restaurang.
4. Dramaten
Dramaten är ett av de äldsta byggnader som finns i Stockholm. Här huserar Sveriges nationalteater och grundades av svenska kungen Gustav III. Här startade den svenska teatern spelas och har sedan dess varit det svenska språkets främsta förespråkare. Det som i England pratas om Royal British (om engelska språket) sker på Dramaten i Stockholm.
Både arkitekter och byggarbetare behövs
Alla dessa byggnader har en gång haft både en och flera arkitekter och byggfirmor som gemensamt har ansvarat för uppförandet av dem. Utan arkitekter hade byggarbetarna inte haft någon aning om hur byggnaderna ska bli, men utan byggarbetare hade arkitekternas ritningar bara förblivit ritningar i en byrålåda. Båda behövs och tillsammans kan man åstadkomma historiska byggnader för eftervärlden. Här kan du läsa mer om du är intresserad av att läsa mer om byggföretag i Stockholm.
Andra inlägg
- Laddboxar gör skillnad
- Hyra kranbil för tillfälliga behov
- Asbestsanering: Vad du behöver veta
- Spara på kroppen och ta hjälp med tunga lyft
- Chevronparkett – ett tidlöst och elegant golv
- Förnya ditt hem med en erfaren målare i Stockholm
- Erfarna hantverkare för enastående badrumsrenovering på Lidingö
- Så fungerar en flyttfirma i Sollentuna
- Vatten och avlopp: väsentliga funktioner för ditt hem
- VVS i Stockholm – Inget du bör åtgärda själv