Värmepumpar är ett utmärkt sätt att minska energikostnaderna i huset på. Visserligen kan investeringskostnaden bli ganska hög, men så småningom är det möjligt att spara in stora summor med hjälp av värmepumpar.
Hur mycket man kan spara beror i hög grad på vilken typ av värmepump man installerar. I nybyggnationer är det till exempel vanligt att man installerar en frånluftspump vilket, enligt Energimyndigheten, kan halvera energiförbrukningen. Med en halverad energiförbrukning dröjer det inte alltför lång tid innan kostnaden för installationen görs till vinst.
Idag finns det många olika typer av värmepumpar och varumärken på marknaden. Funderar man på att köpa en värmepump är det viktigt att känna till vad som gör vissa värmepumpar bra, och andra värmepumpar mindre bra. Genom att köpa den värmepump som är bäst för just dig, ditt hus, dina behov och dina förutsättningar säkerställer du att du inte betalar mer än vad du behöver.
Vilken storlek behöver du?
Storleken är kanske det första man bör leta efter när man tittar på värmepumpar att köpa. Vilken storlek du behöver beror i huvudsak på hur stor yta det är som behöver värmas upp och hur mycket energi du förbrukar i dagsläget. Se till att välja en värmepump som klarar att generera den energi du förbrukar idag – såvida du inte planerar att göra stora besparingar i energiförbrukningen på andra sätt.
En tumregel är att aldrig välja värmepumpar som möjligen kan vara för svaga. Är du det minsta osäker, och kanske står och velar mellan en mindre och en större modell, bör du välja den modell som är större. Detta för att vara på den säkra sidan vid kalla temperaturer. Dessutom innebär det stora kostnader att sedan byta till en värmepump med något högre kapacitet.
Är den anpassad efter svenskt väder?
För att en värmepump ska fungera optimalt och därmed spara dig pengar, är det viktigt att den är anpassad efter svenska väderförhållanden. För att en värmepump ska fungera på bästa sätt krävs det bra förhållanden. Bra förhållanden innebär till exempel att utomhustemperaturen inte bör sjunka mer än 15 minus. Att köpa en värmepump som klarar av låga temperaturer är något du definitivt bör ta i beaktande. Vissa tillverkare utmärker sig som bäst att välja för våra nordiska breddgrader. Fråga i din butik vilka märken som rekommenderas.
Bullernivån
Något som troligen irriterat många värmepumpsägare och grannar är bullernivån. Att värmepumpen har låga bullernivåer – både på utsidan och på insidan – är något att hålla utkik efter. Står du och velar mellan en lite billigare värmepump med hög bullernivå, och en lite dyrare värmepump med låg bullernivå, lär du inte ångra dig om du väljer den lite dyrare. Har du en granne väldigt nära värmepumpens placering kan det låta ganska mycket på hans eller hennes sida tomten.
Energieffektiv
En hög energieffektivt är något som alla värmepumpar bör ha. Vissa är dock mer effektiva än andra. Tänk på att det är just energieffektiviteten som avgör hur mycket pengar du sparar och hur snabbt du får tillbaka investeringen. En lite dyrare värmepump med hög energieffektivitet kan löna sig snabbare än en billig värmepump med låg energieffektivitet.
Andra inlägg
- Överlåtelsebesiktning i Stockholm – viktiga insikter och tips
- ffektiva värmepumpar för en hållbar framtid i Stockholm
- Solceller som en hållbar investering för Stockholmare
- Effektiv fastighetsdrift för moderna byggnader
- Så kan stensättare skapa harmoni i din trädgård i Karlstad
- Säkra framtiden med rätt kunskap om asbestutbildning
- Flyttstädning Örebro – en bekväm lösning för stressfri flyttning
- Fönsterputs i Lomma med skinande resultat
- Laddboxar gör skillnad
- Hyra kranbil för tillfälliga behov